■第38回広島大学バイオマスイブニングセミナーが開催されました

(English announcement can be found in the latter half of this notice.)

 

日時 2016年129日(金)16:20~17:50

会場 広島大学東広島キャンパス工学部110講義室

 

プログラム

解説 広島大学大学院工学研究院  教授 松村幸彦

講演 広島大学大学院先端物質科学研究科 客員研究員 Lai Thi Hong Nhung

  「マンゴーの保存を目的とした抗菌キトサン-ナイシンフィルムの調製」  

ベトナムでは、果実の防腐目的に化学物質が良く用いられているが、健康被害をもたらすだけではなく、果実の品質を低下させる場合がある。2%キトサン、1%乳酸、1%グリセリン、1000IU/mlナイシン混合液から調製し、その抗菌性をグラム陽性細菌である2種類の病原微生物(Listeria monocytogenesBacillus cereus)を用いて検証した。さらに、実際にマンゴーを用いて試験したところ、室温で12日間後においても良好な保存状態であった。

講演 広島大学大学院先端物質科学研究科 M2    仁木 大輔

「放射性物質汚染有機廃棄物のメタン発酵法処理技術の開発」

現在、放射能で汚染された植物は焼却により処分されている。しかし、この方法では放射性物質が飛散する恐れがある。そこで、本研究では汚染された植物をメタン発酵で処理することにより、放射性物質を飛散させず、加えて、その際に発生するメタンガスを燃料として回収することを目的とする。また、汚染された植物をメタン発酵した例は今までに無いため、減容化処理の前後で放射性物質の挙動の解明についても目的としている。

講演 広島大学大学院 工学研究科 M2       明山佳樹

「麦焼酎残渣の水溶性成分の超臨界水ガス化」

超臨界水ガス化により、含水性バイオマスである麦焼酎残渣からエネルギーを回収する試みがある。焼酎残渣には水に可溶な液相成分と不溶な固相成分とに分けられ、液相成分は灰分が存在せず、反応速度も速く有用なエネルギー源になりえる可能性がある。しかし、麦焼酎残渣の液相成分の超臨界水ガス化は行われていない。そこで、本研究では麦焼酎残渣の濾液を試料とし、液相成分を超臨界水ガス化し、そのガス化挙動を確認することを目的とする。

「麦焼酎残渣の超臨界水ガス化反応機構」   

含水性バイオマスを効率よく利用できる技術として超臨界水ガス化が挙げられる。食品廃棄物の一つとして、灰分が少ない焼酎残渣が挙げられ、その超臨界水ガス化特性を知ることは重要である。焼酎残渣を試料とした研究も行われているが、その反応機構について言及し、かつ分解速度について考察した研究は報告されていない。本研究では、試料に麦焼酎残渣を選択し、その反応機構を解明し、超臨界水中の挙動を確認することを目的とする。

司会 広島大学特別研究員    Thachanan SAMANMULYA

The 38th Hiroshima University Biomass Evening Seminar was held.

Date & Time:.Fri.29 Jan. 2016   16:20-17:50

Place: Engineering 110 Lecture Room, Higashi-Hiroshima Campus, Hiroshima University

 

<Program>

Commentary: Yukihiko MATSUMURA

        Professor, Institute of Engineering, Hiroshima University

Lecture: Lai Thi Hong Nhung

Visiting researcher, Graduate School of Advanced Sciences of Matter, Hiroshima University

    

“PREPARATION OF AN ANTIMICROBIAL CHITOSAN – NISIN FILM FOR THE MANGO STORAGE”

In Vietnam, using chemical compounds in the fruit preservation is very popular. These compounds not only harm people's health, but also tend to reduce the quality of the fruit. Therefore, it's necessary to study on antimicrobial films with a safety preservative bio-agents which are resistant the infection of inside and outside microorganisms that cause damage to the fruit. In this research, we have prepared a film that is combined between chitosan and nisin-an antimicrobial product obtained from lactic acid bacteria fermentation. This film is created as following recipe: 2% chitosan (w/v), 1% acetic acid (v/v), 1% glycerol (v/v) and nisin in the final concentration of 1000 IU/ml. We have demonstrated the antimicrobial activity of this film against the positive Gram bacteria strains, especially two pathogenic bacteria L. monocytogenes and B. cereus. This film is applied to the mango preservation, resulting in good condition in 12 days at room temperature.

             

Lecture: Daisuke Niki

  M2  Student, Graduate School of Advanced Sciences of Matter, Hiroshima University

“Development of the technology of methane fermentation method for treating radioactive material pollution organic waste”

Today, the polluted plant biomass is disposed of by burning.

However, radioactive material might be scattered by this method.

Therefore, the purpose of this study is to decompose plant biomass by methane fermentation without letting radioactive material scatter and collect a methane as fuel.

In addition, it is aimed for an investigation into behavior of radioactive material before and after the methane fermentation because there is not the example which processed a polluted plant by methane fermentation so far.

Lecture: Yoshiki Akeyama

        M2  Student, Graduate School of Engineering, Hiroshima University

“Supercritical water gasification of water soluble components in barley shochu residue

Disposal of shochu residue is a serious proble for the shochu markers. Supercritical water gasification is effective for this kind of wet biomass, and its application to shochu residue is a promising solution. As biomass feedstock, shochu residue is desirable because it has low ash content. Shochu residue is composed of liquid phase and solid phase , and especially, liquid phase has no ash content, and thus is expected to gasify easily. The purpose of this study is to study the gasification characteristics of liquid phase of shochu residue in supercritical water.

“Supercritical water gasification of water soluble components in barley shochu residue“

For effective utilization of wet biomass, supercritical water gasification (SCWG) has attracted attention. It is significant to determine the gasification characteristic of shochu (Japanese Distilled Liquor) residue which is one of the food wastes. Although the study was conducted using shochu residue as feedstock, it has not been clarified to confirm its reaction mechanism. The purpose of this study is to obtain knowledge the behavior of shochu residue in supercritical water.

Chair: Thachanan SAMANMULYA

      Special Postdoctral Researcher, Hiroshima University